top of page

Imn Eminescului

  • Writer: Hartibaciului Gazeta
    Hartibaciului Gazeta
  • Feb 3, 2015
  • 2 min read

Trecut-au ca norii lungi pe șesuri 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu,

prilej cu care marele poet “veni iară”, încântat de povești și doine așa cum îl mișcară.


Centrul de Documentare și Informare (CDI) din cardrul Colegiului Tehnic “August Treboniu Laurian” Agnita a găzduit în 15 ianuarie o manifestare cultural artistică dedicată împlinirii a 165 de ani de la nașterea poetului.

Sub titlul “Imn Eminescului”, evenimentul aflat la prima ediție a cuprins concursul literar structurat pe secțiuni de creație, recitare din lirica eminesciană și arte plastice, precum și un moment muzical care a precedat festivitatea de premiere.

Șirul evenimentelor a fost deschis de poeziile eminesciene recitate de către elevii din clasele a V-a până în a XII-a. Fie că au recitat cu respectul cuvenit poetului național fie că s-au emiționat până la lacrimi, elevii au omagiat poezia eminesciană demonstrând totodată universalitatea acesteia prin prezentarea versurilor atât în limba română cât și în engleză și franceză. Expunerea pe roluri a fost deasemenea un moment inedit.

Concursul a fost urmat de o prezentare a parcursului lui Eminescu, de la începutul și până la sfârșitul vieții, descris de prof. Nina Găină. Opera eminesciană a fost prezentată de elevii Colegiului Tehnic “August Treboniu Laurian” Agnita pentru ca apoi, evenimetul să continue cu un moment musical susținut de elevii claselor a V-a A și a XII-a A, conduși de prof. Florin Părău.

Eminescu și opera sa au fost transpuși în arta plastică prin lucrări realizate deasemenea de elevii din Agnita, expuse în cadrul evenimentului.

Manifestarea cultural-artistică “Imn Eminescului”, organizată în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, s-a încheiat cu festivitatea de premiere. Juriul condus de Prof. Dr. Maria-Daniela Lorinczi, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a stabilit că cele mai bune recitări au aparținut elevilor de la gimnaziu Nicula Marco, locul I, Țerbea Maria, locul II, iar Feldara Teodora și Obedea Josepha, locul III, și liceenilor Ciurar Andoni, locul I, Suciu Nicolae, locul II și Braga Iulia, locul III.

La secțiunea Arte Plastice, de la gimnaziu, Fodor Adrian a obținut primul loc, Chira Cristina, de la Școala Gimnazială G.D. Teusch, locul II și Vizireanu Carmen, locul III, iar de la liceu, locul I a revenit elevului Șchiopotă Sergiu, locul II Adelinei Sturz și locul III Mariei Atudorei.

Secțiunea creație a fost câștigată de Minea Maria, Suciu Nicolae s-a clasat pe locul al II-lea, Feldara Ștefania pe locul III, iar Țerbea Maria și Minea Andreea au primit mențiune.

Întreg programul dedicat împlinirii a 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu a fost coordonat de Rodica Rusu.

Bogdan Albu

 
 
 

Recent Posts

See All
Editorial

Unii dintre dumneavoastră, citind informările poliției, veți spune că poliția nu face altceva decât să facă controale rutiere toată ziua....

 
 
 
Categorii
Ediţia curentă
bottom of page