top of page

Un om în slujba semenilor

(continuare din numărul anterior)

Hans Anton.jpg

Doctorul în teologie și jurnalistul Hans Anton Ederer a fost o personalitate cunoscută într-un spațiu spiritual foarte larg ce cuprinde catolici, ortodocși, protestanți,evrei, musulmani, budiști etc. Deseori contestat de Biserica catolică, datorită ideilor sale progresiste, el a reușit să aducă la masa discuțiilor pe membrii celor mai diverse religii și confesiuni, în numele păcii, a iubirii față de semeni.

În circulara Casa-Info din vara lui 1995, H.A. Ederer anunța crearea unui Ausländerbeirat (Consiliu consultativ al străinilor) de către guvernul regional din Graz care să se ocupe de problemele străinilor, ca de exemplu cea a locuințelor; candidații români pentru acest consiliu erau Doina Argeseala și Cornel Popovici, casier la Casa. Responsabili pentru învățământul religiei ortodoxe urmau să fie , începând cu acea toamnă, epitropul Ștefan Barta din Graz (prieten al corului nostru) și cantorul Petre Trotoiu din Wörth an der Lafnitz, un orășel din estul Styriei.

În perioada 1996 – 2000 H.A. Ederer organizează concerte, expoziții de artă, expoziții și conferințe despre victimele nazismului, conferințe pe teme politice, economice, protejarea mediului, religie, literatură. Este unul dintre directorii mișcării reformatoare a Bisericii romano-catolice „Noi suntem Biserica”. Organizează întâlniri interconfesionale și interetnice, contacte între diferite comunități din Serbia, Bosnia-Herțegovina , Egipt și Turcia. Invită personalități și organizează concerte ale corurilor de cele mai diverse facturi – corurile patriarhiilor sârbe și ruse, coruri ortodoxe din România, Antiris Chati din Tibilisi, corurile bisericilor greco-unite din Ierusalim și Betleem, corul ortodox copt din Cairo, corul evreiesc Alei Gefen din Tel-Aviv ș.a.

Legăturile cu România au fost speciale. A acționat pentru promovarea valorilor religioase și culturale românești în spațiul occidental. De sărbătoarea Paștelui 1996, îl invită pe pictorul și profesorul de artă Traian Mârza din Alba Iulia și, cu sprijinul Partidului Verzilor, organizează expoziția „Paște românesc la Graz”. Agnita a ocupat un loc deosebit în sufletul lui Hans Anton Ederer; a îndrăgit orașul și pe oamenii săi, îndeosebi pe tineri. Ori de câte ori făcea o călătorie în România, își crea oportunitatea de a face o vizită la Agnita, pentru a se întâlni cu membrii corului, cu autoritățile, cu preoții, cu prietenii. Îi făcea mare plăcere întâlnirea cu coriștii. Îi iubea pe cei tineri și își dorea ca aceștia să profite de ieșirile în afară, să învețe cât mai multe lucruri, să se antreneze în activități economice adecvate, să contribuie la revigorarea economică a zonei noastre. A făcut demersurile necesare pentru înfrățirea localității Hollenegg din Austria cu orașul Agnita; în iulie 2002, o fanfară din Hollenegg a vizitat Agnita și a susținut concerte în Sibiu, Mediaș și Sighișoara. Pentru multe dintre acțiunile sale a solicitat și a primit sprijinul primarului Sibiului, Klaus Iohannis, precum și pe cel al episcopului evanghelic.

A militat mult pentru organizarea celei de-A Treia Adunări Ecumenice Europene la Sibiu, în septembrie 2007, anul în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. A pus în contact oameni din diverse țări, de diferite religii, a organizat găzduirea participanților la persoane ortodoxe din parohia Valea Aurie a preotului Simion Săsăujan, cu ajutorul franciscanilor germani și austrieci, girând un serviciu social bazat pe credință.

În ciuda bolii care îl măcina de mult timp, în iunie 2007 participă la deschiderea „Drumului păcii” la Leutschach, un orășel aproape de frontiera Austriei cu Slovenia, unde rostește o alocuțiune. În septembrie, se află la Sibiu pentru a participa la A Treia Adunare Ecumenică Europeană, în calitate de corespondent al ziarului Publik-Forum, ultimul său angajament jurnalistic. Era foarte fericit văzându-și visul împlinit, ca Sibiul să găzduiască acest important for ecumenic. A căzut la datorie, ca un soldat în toiul bătăliei, răpus de un atac cardiac la 7 noiembrie 2007, în timpul unei festivități organizate de Pax Cristi la Bruges (Belgia), unde a vorbit și a adus documente despre martirul și martorul împotriva nazismului Franz Jägerstätter, la a cărui beatificare participase în 20 octombrie, la Linz.

Practicant ardent al ecumenismului, Hans Anton Ederer și-a pus întreaga capacitate și energie în folosul semenilor săi, indiferent de apartenența religioasă, etnică sau locul de pe pământ. A fost sprijinit în toate demersurile de cea care i-a fost soție – Monica Ederer-Mosing - profesoară de limba franceză și germană, căreia îi mulțumesc și pe această cale pentru informația pusă la dispoziție. Hans Anton Ederer rămâne, pentru toți cei care l-au cunoscut, un model de dăruire pentru binele celorlalți, întotdeauna binevoitor, hotărât, cu chipul strălucind de mulțumire.


Prof. Ioana Varga


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page