top of page

Gânduri adolescentine la aniversare


ganduri1.jpg

Non scholae, sed vitae discimus (Seneca)


„Ce-am fi fără școală? Niște simpli trecători prin viață, care nu au urmat antrenamentul educației și care nu au acumulat cunoștințe de care să se bucure mai apoi. Și până la urmă, ce este școala? Un loc în care mergem doar pentru că așa ne spun părinții? Nu, școala este mai mult decât atât, cu bune și rele.

Pe de-o parte, școala ne oferă șansa să ne informăm, să fim în legătură directă cu tot ce înseamnă cunoștințe. Să mergem acasă cu traista „plină” de noutăți și să ne trezim a doua zi de dimineață cu gândul că urmează să ne luăm doza zilnică de învățătură. Fiecare zi de școală e ca o mică piesă de puzzle care ne ajută să ne construim viitorul. Orice piesă poate fi esențială, lipsa uneia e ca o zi pierdută în care elevul se întreabă: oare cum ar fi fost dacă aș fi avut-o? Pe de altă parte, nu toți se bucură de dreptul la educație. Sunt și aceia care se tem să se avânte în necunoscut și să descopere meleaguri noi.

Așadar, ce este școala? Un tărâm necunoscut, gata să fie explorat și dornic de a i se lua tot ce-i aparține, educația.

(Sabina Notar, clasa a IX-a A)


ganduri.jpg

„Școala este pentru elevi precum o a doua casă în care pășim zilnic. În această „casă”, frații sunt colegii iar părinții sunt profesorii. Cum părinții în fiecare zi își îngrijesc copiii, așa și profesorii îi îndrumă pe elevi pe calea cea bună, le dau povață și îi învață lucruri bune, neștiute de noi, elevii. Școala este pentru mine o mamă care te învață în fiecare zi lucruri noi și reprezintă un izvor care nu seacă niciodată.”

(Marco Nicula, clasa a V-a A)


„Școala, pentru mine, este o poartă deschisă spre o lume magică în care dascălii ne ajută să călătorim pe cărările cunoașterii. Este locul în care elevii se întâlnesc nu doar să povestească și să se joace, ci să descopere această lume magică. Pas cu pas, zi de zi, profesorii sau învățătorii reușesc să transforme copiii interesați de joacă în elevi curioși, motivați, pasionați. Dascălii devin parteneri, modele, surse de inspirație. Dincolo de informațiile primite, la școală ne sunt modelate sufletele și trăirile, suntem pregătiți pentru viață. Fiecare lecție, fiecare materie, fiecare an în parte par grele dar totuși mai ușoare ca cele care au trecut. Fiecare coleg este, pe rând, fie prieten, fie neprietenos, ne face să plângem sau să râdem ca într-o mare familie. Mă bucur la finalul fiecărei zile și totuși o aștept cu nerăbdare pe a doua, emoționată și curioasă. Magia școlii ne învăluie pe toți și depinde de fiecare în parte dacă o transformăm într-un basm fericit sau într-o călătorie spre nicăieri.”

(Ștefania Feldara, clasa a V-a A)

Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page