top of page

Cânt și joc pe Hârtibaci

Tradiția cântecului și a jocului a revenit pe Hârtibaci. După ce în 2013, lucrările de renovare a Casei de Cultură din Agnita au făcut ca Festivalul-Concurs Național “Cânt și joc pe Hârtibaci” să ia o pauză, anul acesta publicul agnițean s-a bucurat de două zile de spectacol folcloric la care au participat laureați ai edițiilor precedente.


Ediția a XIX-a a Festivalului “Cânt și joc pe Hârtibaci” a debutat în 3 decembrie cu un program complex, cu recitaluri și dansuri populare.

Absența de anul trecut a festivalului din peisajul folcloristic hârtibăcean s-a resimțit în rândul publicului care, odată cu revenirea acestuia, a umplut sala Casei de Cultură “Ilarion Cocișiu” din Agnita, aplaudând frenetic evoluțiile protagoniștilor, fie că a fost vorba de copii îndrăgostiți de folclor sau ariști deja consacrați.

Cant si joc 3.JPG

Programul a fost deschis de către cei pentru care primii pași în viață s-ar putea confunda cu primii pași de dans. Micii dansatori pregătiți în cadrul cursurilor Asociației Culturale “Ilarion Cocișiu” au strâns primele aplauze ale festivalului desfășurat pe parcursul a două zile.

Grupurile vocale ale Casei de Cultură s-u bucurat deasemenea de aprecierile publicului prezent, precum și elevii Cercului de Etnografie și Folclor din cadrul Clubului Elevilor Agnita, care au adus Valea Hârtibaciului pe scenă prin cântec și joc, sub îndrumarea prof. Doina Părău. Totodată, elevii Școlii Populare de Artă “Ilie Micu” Sibiu, clasa externă Agnita, pregătiți de prof. Florin Părău, de au adus în fața publicului o suită de cântece populare autentice.

Ansamblul folcloric de copii “Hârtibaciul”, coordonați de prof. Ioan Sârbu, au pus în scenă un tablou coregrafic îndelung apreciat, după care spectatorii au fost cuprinși de autenticitatea și energia jocului popular prezentat de dansatorii din Chirpăr pregătiți de primarul Chirion Stănuleț.

Profesionalismul dat de cei 35 de ani de activitate a fost demostrat și cu această ocazie prin ținută și evoluție de excepție de Corul “Sf. Nicolae” dirijat de prof. Doru Nițescu.

Experiența folclorică și talentul, confirmate de altfel și prin numeroasele premii naționale și internaționale obținute de-a lungul timpului, au făcut ca prestația Ansamblului folcloric “Cununa” al Casei de Cultură “Ilarion Cocișiu” din Agnita să fie aplaudată la scenă deschisă. Pe lângă energia dansatorilor și glasul soliștilor Ioana Bogdan, Sandu Petronela, Florin Părău, Radu Dragomir şi Florin Zamfir, publicul a recunoscut și meritul celor din spatele scenei, prof. Ioan Sârbu, care a semnat coregrafia, prof. Doina Părău, mentorul soliștilor, și taraful condus de Nicola Vâștea.

Cortina primei zile de festival nu a fost trasă înainte de a urca pe scenă solista Ionela Moruțan. Dragostea cu care revine de fiecare dată la Agnita este dată, după cum a declarat solista, atât de aprecierea și căldura cu care este primită de către public cât și de faptul că a devenit agnițeană prin căsătorie.


Laureații de ieri, vedetele de azi


Pentru prima dată în istoria Festivalului Național “Cânt și joc pe Hârtibaci”, din program a lipsit concursul tinerelor talente. Cu toate acestea, participanții edițiilor precedente au fost cei în jurul cărora s-a desfășurat ediția din acest an. Importanța festivalului a fost încă o dată confirmată de evoluția în carieră a celor care odată laureați ai concursului s-au întors acum vedete ale folclorului românesc.

Tot cei mai tineri dintre iubitorii de folclor au deschis și a doua zi de spectacol. Ansamblul de copii “Hârtibaciul”, pregătiți de prof. Ioan Sârbu și Grupul vocal al Școlii Populare de Artă “Ilie Micu” Sibiu, clasa externă Agnita, coordonați de prof. Florin Părău, au precedat evoluțiile Ansamblului folcloric “Cununa” al Casi de Cultură “Ilarion Cocișiu” Agnita, care au încântat publicul atât cu dansuri populare și tablouri coregrafice autentice, cât și cu interpretările soliștilor Ioana Bogdan, Florin Părău și Florin Zamfir.

Cant si joc 2.JPG

Intrarea în scenă a Ansamblului Folcloric Profesionist “Cindrelul-Junii Sibiului” a electrizat sala Casei de Cultură, iar evoluțiile foștilor laureați, Ioana Bogdan, Radu Dragomir, Codruța Rodean, Gabriel Dumitru, Răzvan Năstăsescu, Paul Ananie, Izabela Tomiță, Andreea Haisan, Oana Tomoioagă și Stana Stepănescu au fost îndelung aplaudate alături de cele ale soliștilor Alina Bica, Robert Târnăveanu, Daniel Rosalim și îndrăgitul agnițean Parcel Părău.

Din program nu a lipsit interpretarea de excepție a renumitului taragotist Adi Neamțu, care deși se exprimă de regulă prin vocea taragotului a ținut să răsplătească valurile de aplauze venite din partea publicului. “Vă mulțumesc mult. Vă iubesc!”, le-a transmis Adi Neamțu agnițenilor.

Spectacolul a fost închis, în aplauzele celor aproape 400 de spectatori, de Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul-Junii Sibiului” cu jocuri de pe Hârtibaci.

Revenirea Festivalului “Cânt și Joc pe Hârtibaci” în peisajul folcloric național reprezintă una dintre soluțiile continuității tradiției populare, în condițiile în care din 1994 festivalul-concurs de la Agnita a oferit scenelor naționale nume mari ale folclorului românesc.


Bogdan Albu

Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page