Concert de colinde
Cete de colindători din satele de pe Valea Hârtibaciului au readus în fața publicului colindele păstrate din bătrâni ca o comoară a satului închinată Nașterii Domnului asemena darurilor aduse pruncului din iesle.
Agnițenii s-au lăsat cuprinși de spiritul Crăciunului în forma sa tradițională în cadrul unui concert de colinde organizat în 14 decembrie de Protopopiatul Agnita și Casa de Cultură “Ilarion Cocișiu”.
În deschiderea specatoclului la care a fost invitat și PS Andrei Făgărășanu, Episcop-vicar al Sibiului, Pr. Mihai Naicu, Protopop al Protopopiatului Agnita a ținut să precizeze că “este datoria noastră să ne păstrăm tradițiile pentru că ne-am născut creștini pe acest pământ.”
Concertul a fost deschis de Corul Sf. Nicolae, sub bagheta dirijorului Doru Nițescu. Experiența celor 135 de ani de activitate a corului și a numeroaselor premii obținute de-a lungul timpului și-a spus cuvântul prin maniera clasică de interpretare a colindelor. Evoluția solistului Florin Zamfir s-a ridicat deasemnea la înălțimea evenimentului, iar aprecierea de care se bucură Corul Sf. Nicolae în rândul publicului a fost reconfirmată.
Grupul vocal al Casei de Cultură “Ilarion Cocișiu” Agnita, condus de prof. Doina Părău, un obișnuit al scenei agnițene, a adus colindul prin glasurile celor mai tineri soliști, urmați de colindătorii din Merghindeal, conduși de pr. Cristian Sasu. Ceata de la Mergindeal, înfințată în 1982, a participat în acest sfârșit de an, precum și în anii precedenți, la diverse festivaluri și concerte în întreaga țară. Anul acesta au dus colindul hârtibăcean în sufletele spectatorilor de la Focșani, celor din Sala Radio și celro din Piața Universității din capitală.
Grupul bărbătesc de colindători din Retiș a adus tuturor creștinilor prezenți specificul popular al Crăciunului prin colinde culese din istoria satului și prezentate sub îngrijirea preotului paroh Ioan Scutea, aflat în pragul pensionării după 44 de ani și jumătate în care le-a transmis retișenilor învățătura creștină.
Ceata colindătorilor din Chirpăr, condusă de primarul Chirion Stănuleț, a avut parte deasemenea de aprecierea publicului și a fețelor bisericești aflate în sală. Repertoriul divers al Văii Hârtibaciului, în ceea ce privește colindele, demonstrează încă o dată bogăția culturală a zonei. Fiecare dintre grupurile prezente a adus prin colindă sufletul creștinesc al satului, însă bucuria Nașterii Domnului a fost comună tuturor.
Câștigători, în urmă cu un an, ai locului III în cadrul Festivalului Național de Datini și Obiceiuri de Iarnă, desfășurat la Focșani, colindătorii din Mihăileni, conduși de preotul paroh Adrian Toacșe, au fost și de această dată o prezență specială pe scena Casei de Cultură.
Concertul de colinde a fost încheiat cu un program de excepție al Coralei bărbătești ortodoxe “Gheorghe Șoima”, corul reunite al Protopopiatelor Mediaș și Agnita din care fac parte atât preoți cât și laici iubitori ai muzicii religioase.
În încheierea evenimentului PS Andrei Făgărășanu, Episcop-vicar al Sibiului, a ținut să felicite evoluțiile tuturor grupurilor prezente pe scenă și să le mulțumească pentru dăruirea și priceperea cu care păstrează datina creștină și o transmit cu glasuri “asemenea cetelor de îngeri care au cântat în Betleem”.
“Îl lăudăm pe Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit și anul acesta să ascultăm această minunată cântare populară bisericească ce vestește Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Și păgânii, care nu cred în Dumnezeul închinat în Sfânta Treime, se bucură în această perioadă a Crăciunului, când colindele se cântă. La toate mesele să fie inimile vesele. Nașterea Mântuitorului Hristos să ne aducă pace în lume în primul rând. Rămâneți în paza lui Hristos Domnul și să ne întâlnim bucuroși și sănătoși și la anul care vine!”, a transmis la final PS Andrei Făgărășanu, tuturor celor prezenți.
Totodată, Pr. Mihai Naicu, Protopop al Protopopiatului Agnita, a mulțumit pentru prezență Preasfințitului Părinte, cetelor de colindători și coruri participante, publicului, și a transmis tuturor multă sănătate, pace și bucurie.
B. Albu