top of page

Agniţenii au sărbătorit Ziua Naţională a României

Soarele cu dinţi şi vântul rece nu i-au oprit pe agniţeni să meargă la monumentul din parcul „Axente Lene” pentru a aduce un omagiu eroilor agniţeni, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, sărbătoarea naţională a României.

Festivitatea a început cu intonarea imnului „Deşteaptă-te române” de către corul „Sf. Nicolae” dirijat de prof. Doru Niţescu. Apoi acelaşi cor a intonat imnul eroilor, „Presăraţi pe-a lor morminte”, pe ritmul căruia au fost depuse coroane de flori pe soclul monumentului, unde sunt trecute numele eroilor agniţeni.

A urmat o slujbă religioasă oficiată pentru cei care au luptat pentru libertatea patriei şi pentru întregirea ei.

Primarul oraşului, Ioan Dragoman, a ţinut o alocuţiune, trecând în revistă datele în care a fost sărbătorită ziua naţională, a vorbit despre importanţa acestei sărbători, despre necesitatea de a nu-i uita pe cei care au creat România Mare. A cerut să se păstreze un moment de reculegere pentru cei care şi-au dat viaţa pentru patrie, inclusiv pentru cei 8 militari morţi în accidentul din apropiere de Agnita. I-a invitat apoi pe cei prezenţi la Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu”, la spectacolul organizat cu ocazia marii sărbători.

Holul Casei de Cultură i-a întâmpinat pe spectatori cu o impresionantă expoziţie de pictură cu minunate tablouri. Sunt expuse un număr de aproximativ 100 de desene ale elevilor de la cele două şcoli din Agnita, precum şi 15 lucrări colective de tip afiş aniversar, pictură, colaj, modelaj, compoziţie decorativă - cu tematica zilei de 1 Decembrie - realizate de echipe de elevi din clasele VI-VII de la Şcoala Gimnazială “G.D.Teutsch” Agnita. Artizanul acestei impresionante expoziţii este profesoara Cornelia David.

Înainte de spectacolul artistic, profesorul Ioan Varga a făcut o interesantă prezentare, însoţită de imagini, a devenirii noastre istorice până la înfăptuirea României Mari.

Spectacolul a fost deschis de micuţa Cezara Borcea care, la numai 4 ani, a impresionat cu vocea ei curată, interpretând minunat cântecul lui Grigore Leşe „Cântă cucul”.

A urmat un spectacol de poezii şi cântece patriotice interpretate de soliştii Ioana Bogdan şi Florin Zamfir şi de grupurile vocale pregătite şi coordonate de profesorii Doina Părău şi Florin Părău şi o suită de dansuri populare prezentate de ansamblul „Cununa” în coregrafia prof. Ioan Sârbu.

A fost un spectacol la înălţimea importantei sărbători..

Ilarion Bârsan

Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page