top of page

Agnita în culori vii

Arta plastică și-a găsit casă la Agnita. Casa de Cultură “Ilarion Cocișiu” a găzduit în acest final de an două expoziții de pictură care au cuprins lucrări realizate de elevi ai școlilor din oraș sub îndrumarea cadrelor didactice și a artistului plastic Rodica Țichindelean, originară din Agnita. Cele mai bune picturi au fost premiate în cadrul unei gale desfășurată în 14 decembrie.


Încă de la inaugurarea sediului renovat, în holul Casei de Cultură au fost expuse picturile realizate de elevii agnițeni, mai mici sau mai mari. Expoziția “IMPACT TINERI ARTIȘTI”, organizată de artistul plastic Rodica Țichindelean în colaborare cu Școala Gimnazială G.D. Teutsch Agnita, Colegiul Tehnic A.T.L. Agnita, Clubul Elevilor Agnita și Casa de Cultură “Ilarion Cocișiu” cu scopul de a trezi spiritual artistic al tinerilor a adunat peste 100 de lucrări ale elevilor ce învață pe băncile acestei școli. Participarea la această expoziție le-a adus tinerilor artiști plastici diploma de participare însoțite de mici premii, iar cele mai bune picture au fost răsplătite cu premii constând în culori acrilice sau culori cerate. Dintre elevii Școlii Gimnaziale G.D. Teutsch, locul I a fost adjudecat de elevul Răspop Ilie, locul II a ajuns la eleva Răspop Maria, iar locul III i-a fost atribuit elevei Prișcă Ana Maria.

Cele mai bune lucrări ale elevilor Colegiului Tehnic A.T. Laurian au fost considerate cele ale elevei Nicula Luana, care a câștigat locul II, Ștefan Mihaela locul II și Cașeriu Larisa locul III. Totodată, cursanții Clubului Elevilor care și-au demonstrate cel mai bine talenutul artistic au fost Anca Maya, locul I, Țerbea Maia, locul II și Păculea Sergiu, locul III. “Am vrut să aduc o notă în plus pentru copiii care vor să persevereze în artă vizuală prin a-i determina să înțeleagă că munca lor poate să aibă un impact asupra vieții noastre dacă ajungem să facem profesie din ea. A desena nu înseamnă numai a ne juca”, a declarat pentru Gazeta Hârtibaciului artistul plastic Rodica Țichindelean.

Agnita_în_culori_vii_2.jpg

Cea de-a doua expoziție a fost inaugurată în data de 1 decembrie la Casa de Cultură Agnita de Școala Gimnaziala G.D. Teutsch și a avut la bază viziunea elevilor asupra Zilei Naționale a României.

Ineditul acestui eveniment a constat în faptul că arta plastică a fost îmbinată cu tehnici de promovare. Aprecierile înregistrate pe rețeaua de socializare de fiecare dintre lucrările grupurilor de elevi au reprezentat voturile care au dus în cele din urmă la desemnarea câștigătorilor. Deși “a fost frumos, dar greu”, după cum spune prof. Cornelia David, organizatorul expoziției, a fost în același timp un exercițiu de tip marketing pentru elevi. În urma contorizării tuturor aprecierilor, pe prima poziție în topul preferințelor internauților a fost echipa Romanian Girls care au realizat “Harta cu munții în relier”. Elevele clasei a VII-a C, Teodora Cristea, Larisa Olar, Andra Ivan, Andra Urdea, Andreea Braicu și Ioana Nișescu, au reușit să strângă 291 de like-uri, la o diferență de peste 80 de aprecieri față de “Hart ape font portocaliu” creată de elevii Iulia Gavruliu, Iulia Mădăraș, Cristina Cioran și Eugen Preda, din clasa a VII-a B. Pe locul III, cu 136 de like-uri, s-au clasat Surorile pateu, Alexandra Vetra, Emilia Șamu, Ioana David și Denisa Holerga, cu pictura “Istoria României Mari”. Deasemenea, s-au acordat mențiuni și premii speciale pentru promovare online, originalitate sau muncă în echipă, precum și diploma de participare. În total, lucrările elevilor înregistrat 1259 de like-uri. “Am observat că elevii sunt mult mai performanți decât ne-am fi așteptat noi, știau toate metodele prin care să-și facă promovare online. Toate desenele au fost frumoase, fiecare în felul lui”, a declarat prof. Cornelia David.

Decernarea premiilor celor două expoziții, în valoare totală de 1000 de lei, a fost posibile prin implicarea Serviciului de Voluntari Agnita, care a sprijinit răsplătirea talentului artistic al elevilor.


Bogdan Albu


Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page