80 de ani de la construirea colegiului
Actuali și foști profesori, precum și elevi de azi și de ieri, s-au reunit pe băncile Colegiului Tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita pentru aniversarea a 80 de ani de funcționare a acestei instituții în rețeaua școlilor de stat. Cu această ocazie a fost dezvelită o placă aniversară în cinstea celor opt decenii de contribuție adusă educației.
Programul activităților din 18 decembrie a început cu deschiderea festivă desfășurată în sala profesorală a colegiului. Actualii profesori și directori i-au primit cu brațele deschise în cancelarie pe foștii dascăli care și-au lăsat amprenta în formarea numeroaselor generații de elevi. “Este o zi cu multă emoție dar și cu multă bucurie de a revedea pe cei care au fost în acest locaș, care s-au dăruit. Le mulțumesc pentru sfaturile și învățătura pe care ne-au dat-o, deasemenea colegilor pentru toate eforturile pe care le depun”, a declarat prof. Mirela Petruț, directorul Colegiului Tehnic „A.T.L.” Agnita. Deschiderea festivă a continuat cu discursuri ale Prof. Dir. Adj. Margareta Vecerzan, prof. Aurel Mateiu, fost director al instituției, prof. Eleonora Tudoran, ale Primarului Orașului Agnita, ing. Ioan Dragoman și a prof. Ovidiu Ciocănea, reprezentant al primei generații de absolvenți. S-a vorbit despre importanța instituției în sfera educațională locală, despre evoluția școlii de-a lungul timpului și experiențele ca profesori sau elevi ai acestui locaș de învățământ.
În aplauzele elevilor, a profesorilor și a invitaților, a fost apoi dezvelită placa aniversară pe care stau scrise cuvintele personalității care dă numele colegiului: “Isoria nu stă pe loc. Numai noi să fim oameni și să ne facem sacra datorie sub toate împrejurările.” August Treboniu Laurian
Invitații au vizitat apoi școala și au primit din partea organizatorilor Anuarul Colegiului, întocmit sub coordonarea prof. Otilia-Bogdana Lăstun, și Revista aniversară “Aripi adolescentine”.
Evenimentul s-a mutat apoi la Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” unde a avut loc un program cultural artistic de organizat de prof. Dana Zgabercea, la care au participat cu diverse momente artistice, de la colinde la poezii și dansuri, elevi ai colegiului pregătiți de către profesorii lor.
Clădirea instituției de învățământ a fost construită în 1934, ca școală cu șase clase, care a găzduit apoi și școala românească de ucenici. De atunci și până acum, școala suferit mai mulet schimbări din punct de vedere al denumirii și profilului, pentru ca în 2006 să devină Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita. Singurele lucruri rămase neschimbate în toți acești ani sunt dăruirea și dragostea profesorilor de a dezvălui elevilor tainele cunoașterii.
Bogdan Albu