LANSARE DE CARŢI
Un eveniment cultural inedit a avut loc la Centrul de Documentare şi Informare din cadrul Colegiului Tehnic „A.T. Laurian” din Agnita. Doi absolvenţi ai acestei şcoli, deveniţi profesori şi autori de cărţi, şi-au prezentat operele.
Ineditul evenimentului rezidă din domeniile diferite, aparent opuse, ale celor două cărţi, matematică şi poezie.
Cartea de matematică „Rolul exemplelor şi contraexemplelor în predarea noţiunilor de analiză matematică” scrisă şi prezentată de profesoara Margareta Vecerzan este menită să vină în sprijinul elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a. Prof. univ. dr. Dumitru Acu apreciază tema abordată de autoare care „încearcă să surprindă şi să fixeze câteva dintre fineţurile analizei matematice” şi „ contribuie la clarificarea şi înţelegerea noţiunilor şi rezultatelor matematice”.
După prezentarea acestei cărţi de metodică ştiinţifică, în care noţiunile sunt foarte precise, fără posibilitatea interpretărilor emoţionale, a venit rândul profesorului de geografie Lörinczi Francisc-Mihai să-şi prezinte cel de al şaselea volum de poezie „Pe vremea secerişului”.
Vorbind despre starea de spirit din momentul creaţiei, ori citind din volumul de poezii, autorului i-a fost uşor să realizeze acea atmosferă emoţională prin care cuvintele devin diamante ce reflectă o multitudine de stări luminoase.
Poeziile lui Francisc- Mihai, din acest volum, nu au titlu, versurile, neîntrerupte de semne de punctuaţie, curg asemenea unui râu cu ape cristaline. Cele patru capitole, „Pe vremea secerişului”, „Macii dragostei”, „În lojele grădinii” şi „Lebedele de cristal”, sunt o odă neîntreruptă închinată dragostei. A dragostei trăite în natură, binecuvântată de soare, de ape, de stele, de adierea vântului, a dragostei împodobite de roşul macilor, împlinită, ca spicele coapte şi ca rodul grădinilor. „în urletul macilor / nestinsul foc în vâlvătaie / înpletesc coroană de spice / să ţi-o aşez pe cap / tu dai rod vieţii / şi macini grâul cu speranţă / pulbere / făureşti / pentru îndestulare / mă umpli cu iubire”
Profesor de geografie, îndrăgostit şi de natură, poetul Lörinczi Francisc conturează în aceeaşi manieră minunate tablouri cu lacuri glaciare, cu Kogaion, muntele sacru al dacilor.
Cei care iubesc poezia, care se închină în faţa cuvântului creator de frumuseţe vor descoperii în acest volum un motiv permanent de a-l deschide la orice pagină pentru a se încărca de emoţii.
Prezentarea grafică a volumului de poezii a fost foarte sugestiv realizată de Simon Sorin-Francisc, fost coleg de liceu şi permanent prieten al poetului.
I.Bârsan