top of page

AFTER SCHOOL AGNITA

“Ce face copilul meu după școală? Este în siguranță?”, se întreabă deseori părinții care, de regulă, lucrează de dimineața până seara. În cele mai multe dintre cazuri, supravegherea copilului după terminarea orelor devine o misiune imposibilă, în condițiile în care părinții fac eforturi susținute pentru a-și păstra locul de muncă și pentru a asigura un venit suficient creșterii și educației copilului.

Răspunsul la aceste întrebări și rezolvarea problemei vine din partea Proiectului “After School Agnita”. Proiectul a fost lansat efectiv începând cu data de 10 noiembrie, la inițiativa Școlii Gimnaziale G.D. Teutsch Agnita, prin Valentin Thoma, student la Asistență Socială Internațională în Germania, fost elev al școlii și stagiar Erasmus în școală anul trecut.

After School Agnita este un proiect realizat prin colaborarea instituțiilor publice și a ONG-urilor din oraș, având ca parteneri Școala Gimnazială G.D. Teutsch, Asociaţia de Părinți G.D.Teutsch Agnita, Primăria Oraşului Agnita – Serviciul de Asistență Socială (SPAT), Asociaţia Casa Seniorilor și Crucea Roşie Subfiliala Agnita. Acest proiect respectă modele similare care funcționează cu succes în alte orașe din România sau din străinătate și se adresează elevilor din clasa pregătitoare (clasa zero) și din clasele I-IV, de la Școala Gimnazială G.D. Teutsch Agnita. Proiectul a fost aprobat de către Inspectoratul Școlar Județean al Județului Sibiu în iunie 2014, în cadrul programului guvernamental Școală după Școală.

„Am propus acest proiect partenerilor noștri pentru că am considerat oportun să le oferim părinţilor această alternativă de tip after-school, un loc unde să își lase copiii în siguranță până când vin de la serviciu. Este inițiativa unor oameni sufletiști, nu numai ai școlii noastre, ci și ai comunității orașului Agnita, cărora le mulțumim pentru implicare.”, a declarat Cornelia David, Președinte al Consiliului de Conducere al Proiectului After School Agnita.


Masă, teme, joc


Elevii înscriși beneficiază zilnic, de luni până vineri, pe tot parcursul anului școlar, cu excepția vacanțelor și a sărbătorilor legale, de o masă caldă la terminrea orelor de curs și de supraveghere calificată la teme, între orele 12 la 17. Tot datorită unor voluntari inimoși, elevii beneficiază, după lecții, și de activități libere, pe teme de pictură, ecologie, orientare turistiscă, sănătate sau activități tematice dedicate - 1 Decembrie, Crăciun, Paști, 8 Martie, Ziua Mediului etc.

Programul zilnic se derulează astfel: La terminarea cursurilor, elevii sunt însoțiți de către Seniori la servirea mesei de prânz, iar apoi, la sediul After School, unde rămân până la venirea părinților. Locația este sala mică de la fostul cinematograf, spațiu proaspăt renovat, alocat de Primăria Orașului Agnita și dotat corespunzător, cu băncuțe și scăunele, dulăpioare, corpuri sanitare proprii.


În siguranță cu 10 lei


Originalitatea proiectului After School Agnita este dată de faptul că se bazează exclusiv pe voluntariat și pe cooperarea public-privat, ceea ce duce la o reducere semnificativă a costurilor din partea părinților. În timp ce alte programe de after-school similare din țară costă între 600 și 800 lei/elev/lună, aici tariful este de 10 lei/elev/zi. Acesta include masa de prânz, cu două feluri de mâncare gătită, la Restaurantul Prut, la 9 lei/elev/zi, precum și o taxă administrativă de 1 leu/elev/zi, destinată consumabilelor necesare lunar.

Pe lângă tarifele avantajoase, voluntariatul asigură și calitatea serviciilor, în condițiile în care voluntarii din partea Asociației Casa Seniorilor sunt dascăli pensionari, iar motivația principală a tuturor celor implicați, cu mic cu mare, este plăcerea de a lucra cu copiii.

Înscrierile continuă, vă așteptăm!


Bogdan Albu

Categorii
No tags yet.
Ediţia curentă
bottom of page